ירבוע  מצוי-  JACULUS   JACULUS

 

מחלקה-  יונקים

סידרה-  מכרסמים

משפחה-  ירבועיים

אורך  הגוף-  10 - 15  ס"מ

אורך  זנב-  15 - 25  ס"מ

משקל-  50 - 70  גרם

משך  ההריון-  27 - 40  יום

מספר  וולדות-  2 - 6

מזון- זרעים,  גרגרים,  שורשים,  עלים  וחלקי  צמחים  אחרים.  לעתים  גם

        חרקים  ופגרים. 

תפוצה-  בערבות  ומדבריות  חול  בצפון  אפריקה,  חצי  האי  ערב  ואסיה

             המרכזית.  בישראל  2  מינים:  ירבוע  החולות  וירבוע  הנגב  המצויים

            בחולות  החוף  ובנגב.  הם  שונים  במעט  זה  מזה  בצבעם,  מראם

            ומימדיהם

 

גופו  קצר  ועבה  יותר  בחלקו  האחורי  בשל  שרירי  הרגליים  המפותחים

והחזקים.  ראשו  עגול  ובו  אפרכסות  אוזניים  גדולות  ומעוגלות.  עיניים  גדולות

ומעליהן  זיפי  שער  ארוכים.  חרטום  קצר  ופחוס  מוקף  בזיפי  שער  ארוכים

רבים.  בפיו  זוג  שיניים  חותכות  בכל  לסת,  וכן  6  טוחנות  בכל  לסת  ( חסר

ניבים ).  רגליו  האחוריות  ארוכות  פי  6  מהקדמיות  והן  מותאמות  לניתור 

וקפיצה.  בכל  רגל  3  אצבעות  מוקפות  שערות,  המגדילות  את  שטח  הדריכה

ובכך  מקל  על  ניידות  בחולות.  מסוגל  לנתר  לגובה  של  1  מ'  ולמרחק  של

2  מ'.  רגליו  הקדמיות  קצרות  ולהן  5  אצבעות  עם  ציפורניים  חדות  מאוד.

משמשות  לליקוט  המזון  והגשתו  לפה.  בשעת  ניתור  הן  מקופלות  על 

החזה.  הזנב  ארוך  מאוד  ומסתיים  בציצת  שער  בצבע  שחור  והקצה  לבן.

הזנב  משמש  לשמירה  על  שיווי  משקל  בשעת  ניתור  וכן  כמצנח  בשעת

נחיתה.  כאשר  נעמד  על  רגליו  האחוריות,  נשען  גם  על  הזנב  לשם

יציבות  ( בשעת  תצפית ).  כל  חושיו  מפותחים  היטב.  צבע  פרוותו  השעירה

כצבע  החול,  כשהגב  כהה  יותר  והגחון  לבן.  על  השת  יש  כתם  לבן.

הירבוע  חי  כיחידאי  ופעיל  בשעות  הערב  והלילה  בחפשו  מזון.  בשעות  היום 

מצוי  במחילה  אותה  חופר  ובה  מדורים  ופתחי  מילוט.  בשעת  שהייה 

במחילה  סוגר  את  הפתחים.  הזכר  והנקבה  נפגשים  בעונת  הרבייה  בלבד. 

לפני  ההזדווגות  מתנהל  טכס  חיזור  ועם  תום  מהלך  זה  הוא  עוזב  את

המקום.  מספר  ימים  לפני  ההמלטה,  הנקבה  מכינה  קן  מיוחד,  אותו  היא

מרפדת  בצמחייה  דחוסה.  הוולדות  נולדים  עיוורים  ועירומים,  אולם 

מתפתחים  במהירות  רבה.  בגיל  שבועיים  הפרווה  מתחילה  לצמוח.  בגיל

חודש  נפתחות  העיניים  ואז  הם  מתחילים  לצאת  מפתח  הקן  כדי  לאכול

אוכל  מוצק,  יחד  עם  יניקה  שנמשכת  כ- 40  יום.  לפני  יציאה  לחיפוש  מזון

מנקה  את  הפרווה  משומן  בעזרת  הלשון,  השיניים  וציפורני  הרגליים 

הקדמיות  וכן  מתפלש  בחול.  כדי  למצוא  את  מזונו  מתרחק  למרחב  רב

ממחילתו.  צורך  מעט  מאוד  מים,  בהיותו  מקבל  את  הנוזלים  מהצמחים

מהם  ניזון.  אולם,  כאשר  מגיע  למקום  בו  יש  מים,  טובל  את  רגליו 

הקדמיות  בהם  ומלקק  את  המים  מהן.  אוכלוסיית  הירבוע  המצוי  מתדלדלת

בשל  הרחבת  שטחי  החקלאות  ופיתוח  האזור  בו  הוא  חי.  כמו  כן  הישרדותו

בטבע  מותנית  בכמות  הטורפים  השוכנים  בקרבתו.  ניתן  לגדלו  בשבי  במידה 

ומתקינים  עבורו  משכן  העונה  על  כל  צרכיו,  כפי  שהם  קיימים  בטבע

ומספקים  לו  את  מזונו  הטבעי.