בונה - castor
canadensis.

Image
by: NPS photo
מחלקה- יונקים
סידרה- מכרסמים
משפחה- בוניים
אורך גוף- עד 1.3 מ'
משקל- עד
33 ק"ג
תזונה- עלים וקליפות עצים.
תפוצה: צפון
אמריקה

Image
by: Frank Walker - NPS Photo
הבונים שוכנים
באגמי מים מתוקים, נחלים
ונהרות סמוכים ליערות.
בגלל
פרוותם ובשרם
היו מטרה לצייד
המוני בעבר וחלק
גדול מהם, באזורים
שונים, הוכחד.
כיום הם מצויים, בעיקר
בצפון קנדה ואמריקה, באזור
הארקטי. מין
אחר מצוי באסיה ובאירופה. מזונם
הבסיסי מעלים טריים של
עצי יער
שונים וכשאלה אינם
מצויים, בעונת החורף, הם
מסתפקים
בקליפות-עצים.
את מזונם, הנמצא
על היבשה, הם גוררים
למים ואוכלים רק
במים.
בולט במראהו הוא זנבו
המיוחד-ארוך ושטוח, מכוסה בקשקשים
ובקצהו מעוגל-דמוי
משוט ורק חלקו
העליון מכוסה פרווה.
הזנב משמש
הגה, בשעת
שחיה ומשענת-ישיבה, כשהוא אוכל. תחתיו
יש בלוטות,
המפרישות
שומן-קסטוריום-אשר
משמן את גוף הבונה,
כדי שיהיה חלק
וע"י
כך מהיר
בשחייה. כפות רגליו בעלות
5 אצבעות, אשר בקדמיות
הן פרודות
ובאחוריות הן
מחוברות ביניהן ע"י קרומי-שחיה.
בקצות האצבעות ציפורנים
מעוקלות חדות.
האחוריות משמשות לשחייה
וציפורניהן לסירוק הפרוה.
הקדמיות משמשות
לאחיזת הענפים, הנגררים
למים בשעת בניה
וכן
להגשת המזון לפה.
פרווה עבה מכסה את ראשו,
גופו וחלק מרגליו. ראשו
מאורך ובו
זוג לסתות גדולות
וחזקות ובהן 2
זוגות שיניים-חותכות ארוכת
וחדות, בצבע
כתום, מלפנים ומאחור
10 זוגות שיניים
קצרות. בין
הקדמיות והאחוריות
ישנן זוג לשוניות (אחת
מכל צד של
החותכות
הקדמיות), המתחברות
בחלק האחורי של
חלל-הפה. כאשר הבונה
מכרסם
גזע-עץ לשוניות
אלה נסגרות ומונעות
חדירת מים ושבבי
עץ פנימה. הן
נפתחות בשעה
שהוא אוכל ושותה
בלבד. אוזניו עגולות וקצרות
ולו גם זוג
נחיריים, אשר
נסגרים בשעת צלילה
וכך נמנעת חדירת
מים דרכם. בעיניים
זוג עפעפיים-עליון
ותחתון-ועפעף אחד פנימי,
המכסה בקביעות את
העין.
הוא מונע
חדירת שבבים לעין,
כשהוא מכרסם עץ
ביבשה ומאפשר ראיה
מתחת למים.
הבונה חי במאורה,
אשר מיקום בנייתה
מותנה בהמצאות
צמחיה ממנו
הוא ניזון וכן
החשיבות של מרחב
המים, עמקם וכוון הזרם.
תחילה נבנה
סכר מענפים וגבעולים,
המסודרים בתוך המים,
כשהקצוות
פונים בכוון
הזרם ומהודקים מלמטה
למעלה ע"י בוץ
ואבנים. לאחר תיחום
השטח נבנית
המאורה, רחוק מהסכר,
בצורת תל גבוה, עשוי
גם הוא
מענפים קצרים
ארוגים ושכבת בוץ
עבה ומהודקת, היוצרת
את חוזקה
ועמידותה של
המאורה מסכנות שונות
בחלקה העליון מצוי
פתח-אוורור
ובתחתיתה מספר
פתחי כניסה לתוכה,
מתוך המים בלבד.
בסמוך למאורה,
מתחת למים
נבנה מחסן מזון,
בו נאגר מזון
לתקופת החורף. עונת הרבייה
בינואר. הנקבה ממליטה
2-5 גורים, אחרי
כ- 4 חדשי הריון, בתחילת
חדש
מאי.
הולדות חיים ומטופלים ע"י
2 ההורים, עד
הגיעם לבגרות מינית, בגיל
2 – 3 שנים. בתקופה
זו הוריהם מלמדים
אותם את כל
הפעילויות, הדרושות
לחיים עצמאיים
ולאחר מכן הם מגורשים
מביתם בכוח. במהלך החורף
נגרמים
נזקים כבדים
לסכר ולמאורה, אשר
יכולים להביא להתמוטטותם,
לכן יושבי
המאורה משפצים
אותם מיד, כשנתגלתה
פרצה וכך הם בטוחים
במשך
העונה. קהילת
הבונים מונה זוג בוגרים
וצאצאיהם משתי ההמלטות
האחרונות
(כ-
14 פרטים). למרות חייהם
בקהילה הרי כל
בונה הוא עצמאי
לחלוטין
בפעולותיו מלבד
קריאות התראה מפני
טורפים, המלווים בטפיחות
הזנב על
פני המים.